Studiu fotografic

Se pot spune multe oamenilor, dar niciodată nu poți transmite chiar tot înțelesul pe care dorești să îl dai lor. Vederea, însă, poate transmite direct și rapid, chiar și fără cuvinte, o mulțime de sentimente, rațiuni și înțelesuri.

„Vederea este cea mai regală, subtilă și mai limpede decât toate celelalte patru simțuri din afară (auzul, mirosul, gustul și pipăitul)”[1].

autoportret NK (FILEminimizer)

Pentru că este foarte important ca pacientul să înțeleagă realitatea bolii lui, e nevoie să fie fotografiat complet atât în afara gurii, cât și înăuntru. Discutând cu răbdare pe marginea fotografiilor mărite de multe ori chiar și noi am observat lucruri care ne-ar fi scăpat la o inspecție doar cu ochiul neajutat de instrumente optice. Nu numai atât, dar cu ocazia acestei consultații fotografice, pacientul observă mirat ce afecțiuni are, înțelege ce trebuie să i se facă și ne explică și năzuințele lui.

Imaginea omului sintetizează în sine poate întregul univers al lui fiind o poartă către persoana lui unică și o lumină înțelegătoare pentru minte.

După multiple experiențe am înțeles că fără o consultație fotografică nu putem face un tratament stomatologic cu adevărat Bio, fie pentru că nu putem observa toate amănuntele, fie pentru că pacientul nu se poate învoi la ceva ce nu știe că este cu adevărat spre binele lui. El respinge tratamentul optim cu gândul că am exagera în niște probleme (prea abstracte pentru el ca să poată să le înțeleagă) doar pentru a încasa niște bani de pe urma lui.

Văzând în fața ochilor realitatea personală, colaborează și ne ajută atât prin acceptarea tratamentului, dar mai ales prin completarea diagnosticului începând să ne spună istoria bolii și ce simte el legat de ceea ce vede.

Iată o pacientă cu fluoroză dentară.

Înainte de tratament:

Fluoroza dentara intraoral (7)

Fluoroza dentara intraoral (1) Fluoroza dentara intraoral (1) Fluoroza dentara intraoral (2) Fluoroza dentara intraoral (3) Fluoroza dentara intraoral (4) Fluoroza dentara intraoral (5) Fluoroza dentara intraoral (6)

Fluoroza dentara (2) (FILEminimizer)Fluoroza dentara (1) (FILEminimizer)

După tratament (cu un dispozitiv „prophy jetce eliberează un jet sub presiune printr-un orificiu de la capătul piesei de mână. Jetul eliberat este un amestec de aer, apă şi bicarbonat de sodiu – de obicei cu diferite arome. Este singura metodă care scoate doar petele, redând culoarea naturală originală a dinților și nu alterează smalțul lor. Celelalte metode – albirea, fațetarea și acoperirea cu coroane – sunt foarte agresive și dăunează mult dinților sănătoși, oricât de mult ar dori colegii noștri să acopere sau să nege acest lucru):

Dupa Prophy jet (1) (FILEminimizer) Dupa Prophy jet (2) (FILEminimizer)

În afară de aceste fotografii se fac și portrete ale pacienților, foarte importante atât pentru proiectarea digitală a lucrărilor și a zâmbetului, cât și pentru studiul medical al cazului.

Ele sunt componenta artistică a studiului fotografic de o mare valoare emoțională. Psihologia este o componentă reală și poate cea mai importantă a unei Stomatologii Bio, iar impactul vederii asupra ei este maxim. Tocmai de aceea nici nu am publicat portretele vreunui caz rezolvat la noi, pentru a respecta intimitatea pacienților noștri.

Pacienții noștri au fost foarte impresionați de calitatea artistică și surprinderea personalității lor prin fotografii, de aceea cu emoție au așteptat terminarea dosarului fotografic (la sfârșitul tratamentului) pentru a-l păstra ca pe o amintire prețioasă demnă de arătat și prietenilor.

[1]

Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul, Războiul nevăzut, Ed. Egumenița, Galați, s.a., p. 71.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>