Țesutul de graniță dintre gură și organism este gingia. Parodonțiul leagă dinții de os.
Este foarte important pentru parodonțiu (care este un „hamac” minunat ce ține dintele și protejează prin amortizare osul, respectiv îl stimulează să se formeze și să se modeleze în funcție de forțele din gură) să fie ocrotit printr-o mușcătură echilibrată, igienizare corectă și obturații/lucrări igienizabile și bine adaptate la nivelul gingiei.
Când nu sunt atinse aceste scopuri gingia se subțiază, microbii invadează și se instalează boala de focar.
Se pune mare accent pe auto-igienizarea pacientului și asanarea de către parodontolog a spinelor iritative, tartrului, depunerii de placă bacteriană, respectiv pe repararea defectelor gingivale/osoase. Nu trebuie să se uite, însă, că acestea toate sunt efectele (ce pot acționa desigur mult mai puternic asupra unui organism bolnav și într-un mediu infecțios mai accentuat). Dar cauza majoră este dezechilibrarea mușcăturii atât de ignorată azi. Fără echilibrarea ocluzală toate cele de mai sus sunt ca frecția la un picior de lemn. Dacă s-au stricat țesuturile originale, cum să nu se strice și cele adăugate/reparate mai apoi? Trebuie reabilitată întreaga gură în mod corect, prin principiile ocluzale și Bio enunțate pe site pentru ca să se oprească evoluția aceste boli dramatice numită „parodontoză” care nu numai că duce la pierderea dinților, ci lasă pe om și fără oase, deci fără posibilitatea de a avea implante, ajungând la handicapul major al purtării protezelor sinistre mobile sau la operații sofisticate și costisitoare de adiție osoasă.
Efectele dezechilibrului mușcăturii asupra parodonțiului
Tratamentele parodontale
A. Consultația de specialitate , instrucțiuni și sfaturi de igienă orală.
Se investighează gradul de afectare parodontala prin tomografia dentara (3D) și prin sondare parodontală.
B. Igienizarea profesionala
Aceste manopere pot dura câteva ore și de aceea nu trebuie confundat detartrajul superficial cu aceasta forma profesionista de igienizare! Prin „detartrajele” la prețuri ridicol de mici se elimina in 20-30 de minute câteva din depozitele vizibile deasupra gingiei (supra gingivale) însă factorul nociv este lăsat pe loc in spațiul sub gingival. Inutil, boala parodontala se va agrava fără știrea dumneavoastră.
Detartrajul real durează in funcție de depozitele de tartru și placa bacteriana intre 1,5 și 2 ore și se realizează de personal calificat și cu aparatura moderna (microscoape de mare putere și instrumentar de mare finețe rotative și cu ultrasunete) și nu distruge dinții și rădăcinile.
Nu recomandăm laserul, chiar și cel mai renumit medical, deoarece afectarea microscopică incontrolabilă a țesuturilor datorată energiei lui atât de concentrate poate duce chiar și până la a provoca tumori maligne în timp.
C. Tratamentul cu antibiotice
După tratament, în funcție de caz se poate aplica local pastă medicamentoase eficientă (cu efect anti microbian).
D. Scalarea și planarea radiculara (SRP = scaling and root planing) –
Reprezintă o curățare atentă și completă a suprafețelor rădăcinilor dinților afectați, cu pungi parodontale, pentru a îndepărta in TOTALITATE placa bacteriana și tartrul dentar din aceste pungi adânci, eliminând toxinele bacteriene și netezind perfect suprafața afectată a rădăcinii pentru a nu mai avea efect de reținere a lichidului bucal încărcat cu microbi și alimente lipicioase pentru ei.
E. Gutiere medicamentoase
În baza unei amprente a dinților se poate realiza o gutiera medicamentoasă unică pentru fiecare pacient în parte în care să se țină mai mult timp medicamentele cu efect parodontal.
F. TRATAMENTE PARODONTALE CHIRURGICALE
1. Grefe de tesut moale
Grefele de țesut moale sunt utilizate pentru a repara aceste defecte (rădăcinile dentare expuse ca rezultat al retracției gingivale) oprind agravarea retracției și distrugerea de țesut osos. Grefele de gingie pot fi folosite pentru a acoperi rădăcinile dezgolite sau pentru a stimula dezvoltarea de gingie acolo unde aceasta lipsește ca urmare a retracției.
2. Regenerarea parodontala
Țesutul osos și gingival ar trebui sa înconjoare perfect dinții, asemenea unui guler in jurul gatului. Boala parodontala distruge aceste țesuturi, iar in jurul dinților se formează pungi (buzunare) in care se acumulează permanent placa bacteriana și tartru.
Biomaterialele care regenerează țesutul osos și gingival pierdut din jurul dintelui pot reface parțial sau total țesuturile.
După îndepărtarea gingiei și expunerea defectului se curata tot țesutul patologic care a afectat osul și se decontaminează foarte bine chimic zona. Apoi se umple zona curățată cu grefe osoase și proteine care stimulează regenerarea țesuturilor. Totul este acoperit cu membrane speciale cu rol de bariera (protecție). Eliminarea bacteriilor existente (toxinelor) și regenerarea țesutului osos ajuta la reducerea adâncimii pungilor și stoparea bolii parodontale, care în realitate este o boală gravă de focar. Pacientul trebuie să fie și el un fel de doctor care continuă tratamentul acasă prin suprimarea in totalitate a fumatului și o igiena orală reală nu de ritual. Se poate menține rezultatul tratamentului, chiar dacă nu se obține refacerea țesuturilor ca „la prima tinerețe”, oprindu-se evoluția bolii și mai ales îndepărtarea bolii de focar cu complicațiile ei grave la nivelul organismului. Reamintim că boala de focar face ravagii în tot organismul deșirându-i țesuturile și ducând la afecțiuni ale ochilor, tulburări auditive, boli ale tractului digestiv, ale sângelui, ale articulațiilor, cardiovasculare, pulmonare, renale, atacuri cerebrale, boli autoimune, diabet, cancere și altele.
3. Procedura de alungire a coroanei dentare (zambetul gingival)
Exista pacienți care atunci când zâmbesc, dinții acestora par scurți. Se poate rezolva această problemă prin plastie tisulară, fără a fi nevoie de tratament protetic.
4. Proceduri de reducere a pungilor parodontale
Țesutul dur (osul) și țesutul moale (gingia) trebuie sa înconjoare perfect dinții, întocmai ca un guler. Boala parodontala, distruge aceste țesuturi și astfel se formează spatii numite „pungi” in jurul dintelui. Ele se pot îndepărta și înlocui cu țesut sănătos prin regenerare sau se pot opri din evoluție dacă nu mai există suficienți pereți pentru adiția osoasă.
G. Control și reevaluare
Pacienții cu boală parodontală trebuie să înțeleagă că au nevoie de igienizarea profesională de cel puțin 4 ori pe an. Dacă evoluția este pozitivă se poate reduce această nevoie la o frecvență bianuală.