Igienă + Sterilizare

Pe lângă igiena gurii mai este nevoie de igiena cabinetului.

Pe lângă sterilizare mai este nevoie de pregătirea pentru sterilizare.

Dacă nu se fac acestea corect nu avem de a face doar cu boli de focar care atacă viața în timp (indirect și pe nebăgate în seamă prin epuizarea imunității, deșirarea țesuturilor sau reacții autoimune), ci cu infecții grave directe ce atacă organismul și pun imediat în primejdie viața omului (hepatita B sau C, SIDA, TBC, sifilis și alte boli grave).

Unii au spus că „fără a exagera, această contaminare poate însemna moartea[1].

Pentru a evita aceasta suntem datori să fim cu multă luare aminte la cum igienizăm cabinetul și sterilizăm instrumentele folosite, conform Normelor tehnice privind sterilizarea și păstrarea sterilizării[2].

Conform lor trebuie să folosim:

  • Produse de unică folosință;
  • Echipament de protecție;
  • Igienizare și dezinfecție corespunzătoare a suprafețelor interne și externe ale cabinetului și instrumentarului, inclusiv a aerului cu ajutorul lămpii cu ultraviolete;

lampa cu ultraviolete pentru sterilizarea incintei (FILEminimizer)

Autoclav, pupinel, pungi

  • Înregistrarea și arhivarea datelor privind parcursul procesului (fiecare pachet de instrumentar sterilizat, unic pentru fiecare pacient în parte, având semnătura asistentului care se ocupă cu aceasta, ca un fel de mică „operă de artă” a lui, pe care o „inaugurează” înaintea pacientului – ce semnează pentru a confirma că pachetul a fost sigilat și integru).

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare3 Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare7 (FILEminimizer)

Poate că o să pară un fel de exagerare această condiție. Însă, iată ce se scrie acolo, ca o obligație necesară pentru obținerea unei sterilizări corespunzătoare:

„- diminuarea încărcăturii microbiene și eliminarea încărcăturii organice și a biofilmului1) de pe dispozitivele medicale

___________

1) Biofilm = ansamblul de produse organice având incluse microorganisme (bacterii Gram negative) capabile să secrete produse macromoleculare, pe suprafața unor materiale. Acesta se constituie în decurs de 3 ore de la utilizarea dispozitivului, într-un mediu contaminat. Neîndepărtat, constituie o protecție pentru bacteriile remanente, permițându-le să elibereze toxine, responsabile de producerea șocului septic. Biofilmul permite bacteriilor să reziste la tratamentele de sterilizare și dezinfecție. Majoritatea procedurilor obișnuite de pretratare nu elimină încărcătura de endotoxine, fiind necesare un pretratament și o curățare riguroase, utilizându-se detergenți enzimatici, înaintea oricărui alt tratament.”

Însă, degeaba se folosește o curățare riguroasă și detergenți enzimatici care curăță biofilmul, dacă biofilmul este acoperit de ciment, ce nu lasă să pătrundă nici dezinfectantul, nici aburul de sterilizare. Substanțele stomatologice sunt foarte lipicioase și rezistente. Ele pot acoperi nu numai biofilmul, ci chiar și sângele și țesuturile pacientului, care introduse în gura altuia (și desprinzându-se de pe instrumentar prin frecarea și turațiile mari care se folosesc) îl infectează cu siguranță. Din păcate ele rămân în dimensiuni mici (nesesizate de ochiul omenesc fără un instrumentar special optic) pe freze și alte instrumente cu relief retentiv (folosite în majoritatea manoperelor de medicină dentară). Astfel oricâte sterilizări ai face, chiar folosind baia cu ultrasunete care ar trebui să îndepărteze micro fragmentele lipicioase, practic acestea nu sunt îndepărtate în totalitate, și instrumentarul rămâne, în realitate, nesteril.

Am făcut un experiment: am luat o serie de instrumente și le-am aplicat procedurile standard ce se practică în toate cabinetele stomatologice (inclusiv baia de ultrasunete) și am avut impresia că sunt „lună”, fiind gata de sterilizare.

Baie cu ultrasunete pentru curatarea instrumentarului (FILEminimizer)

Le-am analizat la o lupă cu lumină specială, pentru a mări mult obiectele mici și… ne-am îngrozit! Câte fragmente de substanță stomatologică nedezlipite am văzut! Atunci ne-am hotărât să le curățăm la lupă.

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare6

Însă… nu ne-am mulțumit doar cu aceasta.

Le-am analizat la ochelarii endodontici cu magnificare optică maximă (de x5 ori) și… iar ne-am îngrozit câte fragmente n-am putut să le observăm!

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare10 Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare9

Așa că am le-am pregătit cu ajutorul ochelarilor endodontici.

Sterilizare si pregatire cu lupele (9) (FILEminimizer) Sterilizare si pregatire cu lupele (11) (FILEminimizer)

Dar ne-am pus iar întrebarea… oare cum se văd instrumentele curățate astfel cu ajutorul microscopului pe care noi îl folosim la tratamentul endodontic și care mărește imaginea de x12.5 ori… șocul a fost desăvârșit! Încă erau fragmente neîndepărtate…

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare11

Atunci ne-am decis să analizăm fiecare instrument în parte, după fiecare zi de lucru, la microscopul endodontic.

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare1 Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare2

Aceasta înseamnă pentru asistent încă ore în plus de lucru. Iar el se ostenește pentru aceasta, ca un artist neînțeles, pacienții nefiind conștienți de efortul neobișnuit de mare pe care îl depune pentru a asigura sănătatea lor.

Lupa, ochelari, microscop pentru sterilizare8

Ne-am gândit că și suprafețele de lucru au aceeași problemă microscopică și ne-am decis ca să nu ne mulțumim doar curățându-le și dezinfectându-le, ci să le acoperim cu o folie de unică folosință.

Vă rugăm să observați în fotografia de mai jos că toate suprafețele pe care personalul medical pune mâna și cele de contact cu pacientul sunt țiplate cu materiale de unică folosință, tocmai pentru a evita transmiterea agenților patogeni prin fragmente greu sau imposibil de îndepărtat.

Folie de protectie (FILEminimizer)

Vă dați seama că nu putem trata mulți pacienți pe zi. Însă fără aceasta cu siguranță că am pune în pericol sănătatea și viața oamenilor, iar aceasta, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu am vrea să se întâmple niciodată!

De aceea dorim să introducem și termenul de MICROSTERILIZARE®© sau, mai precis, MICROendoSTERILIZARE®© pentru a atrage atenția că nu se poate face o sterilizare corespunzătoare fără folosirea microscopului endodontic în vederea pregătirii instrumentarului pentru sterilizare.

***

Aventura igienei și sterilizării nu se oprește aici. Este nevoie ca și saliva să nu ajungă pe dinte sau în dinte când îi facem o „plombă” sau un tratament de canal, nu numai ca să nu-l infecteze, ci și ca să nu se interpună substanțele salivare între plombă și dinte (ducând în timp la dezlipirea plombei și carierea dintelui – prin spațiul dintre plombă și el format în felul acesta).

De aceea este nevoie să folosim nu numai diga, dar să o și izolăm la nivelul fiecărui dinte în parte pe lângă gingii (prin introducerea ei în șanțul gingival cu ajutorul aței dentare), ca să nu se scurgă saliva prin orificiile ei, pe lângă colet. De aceea o legăm cu „fundițe” de ață dentară, uneori destul de sofisticat.

Ata dentara si diga (1)

Ata dentara si diga (2)

Ata dentara si diga (21)

Ata dentara si diga (35)

Mai jos observăm cum o carie subgingivală nu poate fi tratată corect fără digă deoarece umezeala intră în cavitate, chiar după ce i se face cauterizarea gingiei, sub anestezie, pentru a îndepărta caria de fluidul gingival.

Ata dentara si diga (40)Ata dentara si diga (42)

Dar nici diga nu este suficientă. Se observă cum umezeala se infiltrează și prin ea.

Ata dentara si diga (43)Ata dentara si diga (44)

Este nevoie să apelăm la ața dentară pentru a obține o izolare bună față de saliva (infiltrată microbian) „necruțătoare”.

Ata dentara si diga (46)

Ata dentara si diga (49)

Este atât de eficientă izolarea cu ajutorul aței încât observăm că, uneori, este suficientă ața pentru a susține diga și fără ajutorul inelului. Ața dentară era foarte bine prinsă subgingival legând diga de dinte și făcând un baraj împotriva scurgerii fluidului (prin perforația făcută prin ea pentru dinte).

Ata dentara si diga (55)

Ata dentara si diga (56)

[1]

<http://www.doctorulzilei.ro/boli-grave-pe-care-le-puteti-lua-de-la-stomatolog/>, vineri, 1 septembrie 2017.

[2]

<http://www.ghidcabinet.ro/wp-content/uploads/2010/09/Norma-tehnica-privind-sterilizarea-si-pastrarea-sterilizarii.pdf>, sâmbătă, 2 septembrie 2017.

[3] În clasa N sunt aparatele cele mai simple, care nu beneficiază de pompa de vacuum și, în consecință, nu se pot steriliza decât instrumente neîmpachetate în pungi. După unele opinii aceasta le face nepotrivite pentru folosirea în medicină.

Clasa S este situată la mijloc și include vid fracționat cu o pompa de vacuum, trebuind să treacă testele Bowie&Dick (care se referă la respectarea parametrilor de temperatură și penetrare a aburului în toate obiectele sterilizate) și Vacuum (etanșeitatea aparatului și respectarea parametrilor de vid).

Clasa B este cea mai performantă și respectă toți parametrii prevăzuți în norma europeană amintită (vacuum mai puternic, etc.), program prion (boala vacii nebune). De aceea e și implicit cel mai scump.

<https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/agronomie/autoclave-92181.html>, sâmbătă, 2 septembrie 2017.

Un gând despre “Igienă + Sterilizare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>